Malung

Nej till kraftverk i Ejforsen

Miljööverdomstolen säger nej till planerna på att bygga upp det nedlagda krafverket i Ejforsen i Fuluälven. Den domen innebär att beslutet i den lägre instansen - miljödomstolen - undanröjs. En seger för demokratin och miljö, säger älvräddaren Astor Eriksson.

Frågan om en återuppbyggnad av Ejforsens krafverket, som lades ner 1978, har vid det här laget stötts och blötts i 27 år. Turerna har varit många och inveckalde.

I januari i fjol sa miljdomstolen ja till en ansökan från Transtrands besparingsskog om att fåatt bygga upp kraftverket. Beslutet överklagades av flera myndigheter, bl a kammarkollegiet, naturvårdsverket och länsstyrelsen.

De ifrågasatte om Transtrands besparingsskog verkligen hade hade rätt att råda över vattnet, alltså att nyttja det för kraftproduktion.

Och det gör nu också Miljööverdomstolen. I domen säger den, att det inte är visat att förra ägaren Malungs Elverk hade s.k. rådighet och då kan inte heller den nya ägaren Transtrands besparingsskog ha den rätten.

Så miljödomstolens dom undanröjs, besparingsskogens ansökan avslås, och älvräddaren Astor Eriksson i Malung är mycket nöjd:

– Det är en seger för demokratin, för miljö och för människorna som nu bor och i framtiden kommer att bo vid Västerdalälven, säger han.

Miljödomöverdomstolens beslut kan överklagas till Högsta Domstolen, HD.

– Men jag tror inte att någon kommer att göra det, kommenterar Astor Eriksson

                                                mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista