Åklagare Patrik Säflund, Mats Nygårds, Anders Pettersson och Sten Sabel vid polisens presskonferens i Borlänge. Foto: Scanpix
stjärnsund

42-åringen var i Stjärnsund

Den 42-årige man som misstänks för att ha fört bort en tioårig flicka i Dalarna medger att han var i byn Stjärnsund där spåren efter henne upphör. Men han förnekar brott.

Sent på onsdagseftermiddagen blev mannen förhörd under en knapp timme i Borlänge. Enligt hans advokat Jan Kyrö fick han berätta om sina förehavanden den 5 april, dagen då flickan försvann.

– Han var då på ett besök i Hedemora och på vägen hem till sin bostad passerade han Stjärnsund i sin bil, en röd Saab, säger Jan Kyrö till TT.

Enligt Jan Kyrö hade hans klient inget särskilt ärende i Stjärnsund.

Senast klockan tolv på torsdagen måste åklagaren begära mannen häktad eller släppa honom på fri fot om inte bevisningen stärks.

Detta har hänt

Lördag 5 april
Mamman talar med sin dotter i telefon flera gånger men får efter 14:30 inget svar.
Familjen ger sig ut och letar. Flickans cykel hittas slängd i skogen intill vägen, 500 meter från bostaden.
Polisen larmas 16.54.
Hundar och helikoptrar sätts in i sökandet som fortsätter hela natten. Polisen lyckas pejla tioåringens mobiltelefon, men lyckas inte hitta den.

Söndag 6 april
Cirka 200 personer letar efter flickan och rikslarm utfärdas. Sent på kvällen upphör flickans mobiltelefon att skicka ut signaler.

Måndag 7 april
Sökandet fortsätter. Många tips kommer in men inga spår av flickan. På kvällen grips en 42-årig man på Hallandsåsen misstänkt för människorov.

Tisdag den 8 april
Sökandet efter flickan avbryts på eftermiddagen då hela sökområdet bedöms vara genomletat. Den misstänkte förs till häktet i Borlänge. Hans bilar och bostad genomsöks.

Onsdag den 9 april
Den misstänkte blir förhörd. Han medger att han var i Stjärnsund den 5 april på väg hem från Hedemora. Mannen förnekar brott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".