Färre arbetslösa ungdomar

Utvecklingen på Dalarnas arbetsmarknad är fortsatt stabil. Arbetslösheten är lägre än för ett år sedan för de flesta grupper av arbetssökande. I vissa kommuner har  ungdomsarbetslösheten halverats. Men nu börjar de lediga platserna att minska i antal.

Enligt arbetsförmedlingens siffror för mars, så var 4 128 personer arbetslösa. Det är mer än 500 färre än i februari och drygt 1 500 färre än i mars för ett år sen.

Den här arbetslösheten motsvarar 2,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder och det är något under riksgenomsnittet.

Även ungdomsarbetslösten i Dalarna ligger under riksgenomsnittet.. 745 ungdomar i åldern 18-24 år var i slutet av mars arbetslösa i länet och det är en minskning med 35 procent på ett år.

I fem kommuner har ungdomarbetslösheten mer än halverats. Det är i Avesta, Rättvik, Smedjebacken, Mora och Ludvika. Ungdomsarbetslösheten är lägst i Säter och högst i Orsa.

Antalet lediga platser, som anmälts till arbetsförmedlilngen i länet, är efter det första kvartalet något färre jämfört med samma period i fjol. Under mars månad anmäldes 1 350 nya jobb, och det är en minskning med drygt 20 procent..

Samtidigt är det brist på arbetskraft i en del branscher, ett exempel är verkstadsindustrin.

                                                mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".