1 av 3
42-åringen på väg till häktningsförhandlingar vid Falu tingsrätt. Foto: Scanpix
2 av 3
Vice chefsåklagare Patrik Säflund och polisens presstalesman Karl-Göran Karlsson. Foto: Carl Windahl
3 av 3
Intresset för häktningen var stort från medias sida. Foto: Scanpix

42-åringen häktad

Den 42-årige man som är misstänkt för att ha rövat bort den 10-åriga flickan i Stjärnsund häktades strax efter kl 11 på fredagen av Falu tingsrätt. Rätten anser att mannen är misstänkt på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden. Mannen nekar till anklagelsen. Både vice chefsåklagaren Patrik Säflund och Dalapolisens presstalesman Karl-Göran Karlsson är förtegna om utredningsläget.

42-åringen satt i rättssalen i gråa häkteskläder, han uppträdde ganska lugnt och relativt sansat och han tittade ut över oss på åhörarplats.

Häktningsförhandlingen var välbevakad, cirka 50 journalister var på plats vid Falu tingsrätt. Förhandlingen hölls inför stängda dörrar och både polis och åklagare är mycket förtegna vilka bevis som talar för att 42-åringen är skyldig.

– När det gäller grunderna för den här brottsmisstanken så kommer jag inte kommentera det utan jag konstaterar bara att tingsrätten har funnit att det är på sannolika skäl, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund till Dalanytt. På torsdagskvällen stärktes misstanken mot mannen från skäligen till sannolika skäl.

– Vi gjorde bedömningen att misstanken stärktes något. Men varför den stärktes vill inte Patrik Säflund inte kommentera.

Var den försvinna flickan finns eller om hon eventuellt är vid liv vill polisen Karl-Göran Karlsson inte kommentera.– Jag säger ingenting om det, säger han. Parallellt med brottsutredningen fortsätter sökandet i Stjärnsund.

– Bland annat har vi minst sex hundar som kommer att vara igång varje dag den närmaste veckan, plus två grupper med uniformerad polis som kommer att finnas i terrängen där ute och man kommer att finnas i miljön runt omkring, säger Karl-Göran Karlsson. Han berättar också att det finns  möjlighet till att söka igenom sjöar i området.

peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".