Politiska motståndare är extra utsatta. Foto: Scanpix
dalarnas nazister

Var tredje nazist dömd för brott

Var tredje nazist i Dalarna är dömd för brott. Vår kartläggning av länets nazister visar att de vanligaste brotten är vapenbrott och våldsbrott. Politiska motståndare är extra utsatta.

Sveriges Radio Dalarnas granskning av 84 nazister i länet visar att 37% av dem är dömda för brott. Det handlar om Hets mot folkgrupp, Narkotikabrott, Rån, Grov misshandel och Försök till dråp. Allra vanligast är Våldsbrott och olika Vapenbrott.

Karin Blomgren är aktiv i Ung Vänster i Dalarna. För henne och hennes vänner har hot och våld från nazister blivit en del av vardagen. 
– Det har varit trakasserier i form av förföljelse, kartläggningar, krossade fönsterrutor och mordhot, säger hon till Dalanytt.

– Man anstränger sig för att inte bli rädd. Det är ju det de vill. Men det är klart att man påverkas som person, säger Karin Blomgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".