Foto: Scanpix

SR granskar Dalarnas nazister

Vi avslöjar bland annat hur många Dalarnas nazister är, var de finns och vad de gör. Efter att ha legat lågt under några år har de blivit mer aktiva på senare tid. Vi har kartlagt 84 kända nazister i Dalarna. Det är personer som tillexempel hör till organisationerna Svenska Motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk front och Info 14. Inriktningen är ofta militant och aktivisterna förbereder sig för det kommande ”raskriget”. Vissa gömmer vapen i skogen andra förbereder sig genom ”militära” övningar.

De flesta nazisterna finns i och runt Borlänge. Ludvika, Smedjebacken och Leksand har också många nazister.

Av de nazister vi granskat är 70 män och 14 kvinnor. Den äldsta nazisten är 56 år men de flesta är betydligt yngre än så. Medelåldern är 26 år.

Var tredje nazist dömd är dömd för brott. Vapenbrott och våldsbrott är vanligast. Politiska motståndare är extra utsatta.

Skolorna är en viktig bas när Dalarnas nazister ska rekrytera nya medlemmar. I en stor enkät till skolorna svarar nästan hälften att de hittat nazistiskt eller främlingsfientligt klotter på skolan.

37 procent av Dalarnas nazister är dömda för brott. Men Rickard Ekman tycker att medlemmarna i hans parti NSF lever upp till de nationalsocialistiska idealen.

Det är inte bara nazisternas aktiviteter med möten och propagandaspridning som har ökat. Det främlingsfientliga våldet ökar också och de som verkar inom vit maktmiljön blir allt mer radikala.

Nazistiska flygblad, klistermärken och sprayad propaganda får faluborna att reagera.

”Stefan” lyckades ta sig ur vit-makt miljön. Men det höll på att kosta honom livet. Hör hans berättelse.

Lyssna på längre reportage:

Sveriges Radios rapportering runt om i Sverige:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".