Skrämmande filmfestival i Falun

Hot, våld och skräck har visats på bioduk under veckan. Dalarnas existentiella filmfestival har nämligen pågått i Falun, och årets tema har varit rädsla.

- Rädsla är ju förlamande. Det har ett sådant enormt inflytande över hur vi förhåller oss till våra möjligheter och begränsningar. Dessutom är rädsla bra på att begränsa vårat livsutrymme och vår tillit till att våga göra nya saker, säger psykologen och författaren Per Naroskin.
Han var en utav flera gäster under filmfestivalen. Andra välkända personer som gästade var tillexempel regissören Roy Andersson, kulturskribenten Nina Björk och professorn i filmvetenskap Maaret Koskinen. Efter och före filmerna hölls reflektioner som återkopplade till temat rädsla.
- Många av de fobier man har, eller rädsla inför olika saker som konflikter eller knepiga relationer, kan bara överkommas om man konfronteras med dem på riktigt. Inte bara i tanken. Då kommer man se att rädslan inte kommer stegras, utan att den istället avmattas, tillägger Per Naroskin.
Det var sjätte året som filmfestivalen hölls. Besökarna i Mediehuset fick se 10 filmer under två dagar, samt delta i sex seminarier och temareflektion. Arrangörer till evenemanget var Högskolan Dalarna, Bilda, Sigtunastiftelsen, Film i Dalarna och Filmcentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".