1 av 2
Ljus brinner för Pernilla efter 42-årigens erkännande.
2 av 2
Ljus tändes under söndagen i gångtunneln där Pernilla hittades mördad för åtta år sedan.

Blandade känslor i länet

En stor sorg har infunnit sig i Dalarna efter att att Engla Höglund hittats död och samtidigt finns en lättnad över att Pernilla Hellgrens mördare äntligen tycks vara hittad efter åtta långa år.   

På söndagen kom beskedet att tio-åriga Engla hittats mördad och att en 42-årig man bekänt dådet. I Stjärnsund var stämningen tryckt under måndagen.
– Det är sorg, vi känner sorg, inget kommer att bli som det ha varit, berättar en person som bor i samhället.

På Stjärnsunds skola försöker man bearbeta händelsen tillsammans med barnen.
– De är chockade, oroliga och ledsna, berättar rektor Eva Larsson.

Personalen har varit inne i varje klass och lyssnat på barnens frågor och försökt besvara dem efter förmåga. Barnen har dessutom fått tända ett ljus för Engla och de har tillsammans hissat en flagga på flaggstången.
– Det är väldigt viktigt är barn ska ha möjlighet att uttrycka smärtsamma upplevelser och personalen har varit helt fantastiska, säger Eva Larsson.

Men det var inte enbart i Stjärnsund ett våldsdåd klarades upp under helgen, den 42-årige mannen erkände även mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren. Ett mord som har gäckat dalapolisen i åtta år. År 2000 hittades hon död i en gångtunnel. En Falubo som bor i närheten av mordplatsen berättar. – Jag tror att vi bara har gått den vägen en gång på alla år sedan det hände. Vi har tyckt att det varit så hemskt så länge det varit olöst.

Även om det finns en lättnad över att mordet ser ut att vara uppklarat så är det flera Falubor som är besvikna på polisens agerande i båda utredningarna.
– Jag tycker att det är jättehemskt att de inte satt fast honom tidigare, jag tycker att de borde kunna ha gjort det, säger en person.
– Polisen i Dalarna med omnejd, de ska skämmas. Tack att en privatperson hade kamera, annars hade de aldrig klarat av det, fyller en annan i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".