Dåliga på att registrera vålds- och sexualbrott

Polisen har idag inget fungerande register för att spåra seriebrottslingar. Det register som fanns lades ner hösten år 2006 av besparingsskäl.

– Det är synd att vi inte har ett fungerande register där vi kan samla information över våldsbrott och sexualbrott, säger Paul Johansson är chef för Rikskriminalens gärningsmannaprofil grupp.

Tanken med registret var att man skulle samla information om vilka brott som begicks och hur gärningsmannen gick till väga.  På så sätt kunde man se serier av brott.  Idag har polisen istället ett centralt brottsspaningsregister som heter CBS, men problemet med det är att polismyndigheten är dåliga med att lägga in uppgifter i registret.
- Jag tror inte att man riktigt förstår värdet på sikt med att lägga in information, säger Paul Johansson.

Den 42-årige man som erkänt att han mördat två personer i Dalarna kommer nu att undersökas i samband med flera kvinnomord runt om i landet. Men om det forna brottsregistret hjälpt vid den här situationen tycker Paul Johansson är svårt att avgöra.
– Det är inte säkert att man hade hittat de här kopplingarna. För det finns ju trots allt många människor som är dömda för sexualbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".