Falun

Två månaders baby misshandlades

En 33-årig man från Falun har dömts till ett och ett halvt års fängelse för att ha misshandlat sin knappt två månader gamla son vid flera tillfällen. Pojken fick blödningar på flera ställen i huvudet när pappan skakade honom.

Pojken som föddes några veckor för tidigt var skrikig och pappan ruskade honom vid flera tillfällen för att få honom tyst. Men han stöttade inte pojkens huvud, när han skakade honom. Han har i förhör sagt att han inte förstått att det var nödvändigt.

Vid ett fjärde tillfälle skulle han dessutom lägga ner barnet i knät, men det blev en mycket häftig rörelse och pojkens bakhuvud slog i knäskålarna.

Tingsrätten säger i sin dom att pappan måste han insett riskerna för skador och vad de skulle kunna leda till.

Han döms till ett och ett halvt års fänglese för tre fall av misshandel av normalgraden och ett fall av livsfarlig och därmed grov misshandel. Han ska dessutom betala 50 000 kronor i skadestånd till sin son.

Det kan tilläggas att de uppföljande undersökningar, som gjorts av pojken inte visat på några bestående skador. Men hans utveckling kommer även fortsättningsvis att följas av medicinsk expertis.

                                                mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista