HVB-hem får hård kritik

En första rapport från socialstyrelsen riktar skarp kritik till flera HVB-hem för unga runt om i landet. Enligt länsstyrelsen ser det rätt bra ut på hemmen i Dalarna även om det kunde vara ännu bättre.

– Situationen för Dalarna tror jag i huvudsak är bra, det finns visserligen inte några enskilda institutioner som går helt fria från kritik från vår sida, så alla har en förbättringspotential,  säger socialdirektör Pelle Björklund vid länsstyrelsen i Dalarna.

Socialstyrelsen har riktat kritik mot HBV-hem där barn ibland utsätts både för fysiska och sexuella övergrepp av sina kompisar. En av dom vanligaste bristerna på de här hemmen är att ungdomarna har små möjligheter att påverka sin behandling och att behandlings planer saknas för en del barn.
– Det kanske en av de viktigaste delarna för all behandling och rehabilitering, att utgå från den enskildas behov och situation. Då är det självklart att man måste ta reda på vad ungdomar tycker och tänker och hur de själva vill beskriva sin värld, säger Pelle Björklund.    

Slutrapporten till regeringen angående hemmen ska vara klar till januari år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".