Smugglade över 500 kilo knark

De tre männen smugglade knark i stora mängder från Holland. Det handlade om minst 535 kilo cannabis. Försäljningen av den insmugglade narkotikan har till största delen skett i Norge. Två av männen är från Dalarna och de har nu häktats för grov narkotikasmuggling

Sammanlagt är det tre män som har åtalats. De är i åldrarna 47-54 år. Två av dem bor i Dalarna, i Mora respektive Malung-Sälens kommun.

De tre männen greps den 1 november i fjol efter en tids spaning där polisen bl a använt sig av telefonavlyssning.

I en lastbil i Mariestad hittade polisen 404 kilo cannabis, som låg packat och gömt i ett monterat pallskåp på lastbilens släp.

Enligt åklagaren har de tre köpt partiet i Nederländerna. Via Tyskland och Danmark har de sedan smugglat in det till Sverige.

Det här åtalet om grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling är faktiskt större än så.

De tre är också misstänkta för att vid flera andra tillfällen sedan våren i fjol ha köpt cannabis i Nederländerna och sedan smugglat in narkotikan i Sverige och i några fall för vidare transport till Norge. Det handlar om ytterligare 135 kilo.

Försäljningen av den insmugglade narkotikan har till huvuddelen skett i Norge. En av de åtalade är för övrigt norsk medborgare.

De har fått betalt i norska kronor, det handlar om cirka 3 miljoner , och de pengarna har en 55-årig man från Stocksholmstrakten hjälpt till att växla in till euro och svenska kronor. Han åtalas nu misstänkt för grovt penninghäleri.

Rättegången inleds nästa torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista