Eklund begärd häktad för mord

42-årige Anders Eklund har på torsdagen begärts häktad för morden på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun. Nu ska rikskriminalen kartlägga Eklunds liv för att se om han kan vara aktuell i flera fall av ouppklarade kvinnomord.

Under torsdagen har polisen arbete fortsatt, man har förhört vittnen för att kartlägga den misstänkte Anders Eklunds liv före och efter Engla Höglunds försvinnande. Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp ska också kartlägga den misstänktes liv och resor och undersöka om han kan knytas till fler ouppklarade mord. Det kan bli aktuellt att samarbeta med polis i andra länder. Gärningsmannaprofilgruppen kommer framför allt att rikta in sig på kvinnomord, men hur många brott som kommer att ingå i kartläggningen är inte klart än. Det är svårt att säga hur hög sannolikheten är för att Anders Eklund kan knytas till fler brott än dom han nu erkänt.

– Sannolikheten finns men det normala är att man begår ett brott, här har han begått två brott och det är inte självklart att han begått något mer brott, säger Paul Johansson som är chef för gärningsmannaprofilgruppen. På torsdagen besökte den socialdemokratiske riksdagsledamoten Marita Ulvskog besökt Falun. Hon har träffat polisledningen i länet, där de bland annat diskuterat vad polisen kunde gjort annorlunda när det gäller fallet med Pernilla Hellgren. Ulvskog pekar bland annat på att polisens tekniska utrustning är för gammal.

– En del utav den teknik de använder sig av handlar om decennier bakåt i tiden då de här systemen har riggats. Det har hänt väldigt mycket när det gäller informationsinhämtning och informationsdelgivning, säger Ulvskog.

peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista