Foto: Scanpix

"Hyrorna skjuter i höjden"

Hyrorna kan komma att höjas ordentligt om den statliga marknadshyresutredning ”EU, allmännyttan och hyrorna” går igenom. I Falun kan det handla om en höjning på 10-12 procent, säger hyresgästföreningen.

Under fredagen så presenterades marknadshyresutredningen för bostadsminister Mats Odell. En av huvudpunkterna i utredningen handlar om att utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden ska bestämma hyrorna på kommunalt ägda bolag. Anna-Kari Berglund på hyresgästföreningen region mitt är kritisk till förslaget.
– Hyrorna kommer att skjuta i höjden, i alla fall på de mest attraktiva och centrala lägena.

Utredningen föreslår att bruksvärdeshyrorna ändå ska finnas kvar även om hyrorna är marknadsstyrda, det vill säga den hyresrättsliga norm som gäller vid beräkning av skälig hyra. Och förslaget är att det ska finnas ett tak på hyreshöjningen, det får högst handla om fem procent per år, tills ”en mer balanserad nivå är nådd”. Men den siffran kan ändras beroende på inflationen.
- Det är inget som säger att inflationen inte höjs, säger Anna-Kari Berglund, och även om man räknar med bara fem procent per år så på en tio-års period så blir det över 60 procent i hyreshöjning.  

Om hyrorna hos Allmännyttan styrs av marknaden kan det även betyda hyressänkningar i vissa bostadsområden. Men Anna-Kari Berglund tycker inte att det är skäl nog att genomföra förslagen.
– Vad betyder det för de kommunala bostadsföretag som finns på kris-orter, ska de gå i konkurs helt enkelt om hyran ska sänkas?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".