1 av 2
Anders Eklund och hans advokat Leif Silbersky under häktningsförhandlingen på fredagen. Foto: Scanpix
2 av 2
Noggrann säkerhetskontroll vid Falu tingsrätt eftersom det kommit flera allvarliga mordhot mot den anklagade. Foto: Scanpix

Eklund häktad för två mord

Falu tingsrätt beslöt strax före kl 16.30 på fredagen att häkta Anders Eklund från Gästrikland misstänkt för mord på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Försvararen Leif Silbersky motsatte sig inte häktning, men ville ha brottsrubriceringen ändrad till dråp.

Det var en snabb och kaotisk tillställning. Förutom ett stort massmedieuppbåd var det också många andra nyfikna åskådare och rättssalen blev snabbt full. Alla fick passera en noggrann säkerhetskontroll eftersom det kommit flera allvarliga mordhot mot den anklagade. Huvudpersonen Anders Eklund, som erkänt att han dödat Engla och Pernilla var oberörd, åtminstone till det yttre, klädd i sliten t-shirt och mjukisbyxor. Efter en halvtimme var det över. Utgången var vad advokat Leif Silbersky förväntat sig.

– Den var icke överraskande på något sätt eftersom vi har den inställningen vi har. Det var väntat det beslutet som tingsrätten lämnade eftersom det bygger delvis på det medgivande vi själva har gjort, säger Silbersky.

Vad händer nu?
– Förundersökningen går vidare, jag förväntar mig en kontakt med polis och åklagare i början av nästa vecka när nästa förhör blir.

Vad har du fått för intryck av din klient?
– Vad jag har för intryck är ganska ointressant. Jag ska försvara honom ifrån de anklagelser gent emot honom. Det intrycket jag har fått kommer jag i så fall spara till mina memoarer, sa Leif Silbersky efter häktningsförhandlingen.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".