– Frågan om heltid är i högsta grad en fråga om jämställdhet och rättvisa, säger Peter Hultqvist i ett pressmeddelande. Foto: Scanpix

Vill ha rätt till heltid

Dalarna blir först i Sverige med att teckna kollektivavtal om rätt till heltid. Det här skriver socialdemokraterna i ett pressmeddelande. Beslutet fattades på lördagen vid den socialdemokratiska distriktskongressen i Mora.

I de kommuner i länet där partiet har majoritet, och i landstinget, kommer man att föreslå att kollektivavtal tecknas enligt principen att den anställde ska få rätt till heltid om den så önskar.

”Frågan om heltid är i högsta grad en fråga om jämställdhet och rättvisa. Det är slående hur det alltid går att tillämpa heltidsanställningar på arbetsplatser med stor andel män medan kvinnodominerande arbetsplatser i betydande utsträckning tillämpar anställningar på deltid. Dessutom är det i första hand LO-kvinnor som ofrivilligt arbetar deltid”, säger Peter Hultqvist, riksdagsledamot och ordförande i Dalarnas socialdemokrater i en skriftlig kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".