Polisen varnar för bluffvälgörenhet

Just nu så uppmanas folk i Borlänge och Falun att ställa ut sina avlagda kläder så att de kan skickas till behövande. Men organisationen som står bakom insamlingen, Orphan home care, har tidigare varit i blåsväder och nu misstänks de i samband med inbrott i Gävle.

I fem hushåll som nyligen fått inbrott i Gävle så fann man även lappar från Orphan home care. Teorin hos polisen är att man använder lapparna som en ursäkt för att titta in i brevlådan för att se om någon är hemma.
– De är kända av oss sen tidigare, men hur pass grovt kriminella de är eller vilka domar de har kan inte jag kommentera, säger Hesam Akbari är polisens presstalesman i Gävleborg.   

I Dalarna har lapparna också delats ut, där uppmanas folk att ställa ut kläder och skor för att de senare ska hämtas upp och skickas till behövande i Ukraina och Ryssland. I Dalarna så är inte organisationen misstänkt för något brottsligt säger polisen, men allmänheten uppmanas ändå att vara på sin vakt. Det är inte första gången Orphan home care är i blåsväder. De står bland annat över Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Friis, lista över organisationer som man inte bör skänka pengar till.
-  Jag är inte säker på att det här är en hjälporganisation utan många gånger så kommer det ut olika budskap till allmänheten som snarare tyder på att det är företag eller kommersiella intressen som ligger bakom. Att kläderna säljs och att pengarna hamnar i någons ficka, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frii.

Erik Zachrison upplever att människor är oroliga att råka ut för blufföretag och han uppmanar till att man bör kolla efter vem det är man skänker till.  
– Kolla efter om det är en organisation med ett kontrollerat insamlingskonto, en så kallad 90-konto-organisation, då vet du att det granskats av oberoende personer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".