1 av 6
Lever upp till idealen. Foto: Scanpix
2 av 6
Mellan 100 och 150 nazister demonstrerade i Ludvika på första maj 1999. Foto: Scanpix
3 av 6
Ludvika 1 maj 1999. Foto: Scanpix
4 av 6
Demonstrationen gick lungt tillväga, men stämningen var hätsk. Foto: Scanpix
5 av 6
Nazister och motdemonstranter möttes, men polis med hundar och sköldar höll de båda tågen åtskilda om än med bara ett par meter emellan. Många Ludvikabor hade lockats ut på gatorna för att åse spektaklet. Foto: Scanpix
6 av 6
Ludvika 1 maj 1999. Foto: Scanpix
dalarnas nazister

NSF: "Politiska brott är inga brott"

37 procent av Dalarnas nazister är dömda för brott. Men Rickard Ekman tycker att medlemmarna i hans parti lever upp till de nationalsocialistiska idealen.

Dalarnas nazister är på frammarsch och har blivit mer aktiva på senare tid. Det visar den kartläggning som Dalanytt har gjort. 37 procent av dem är dömda för brott. 
– De så kallade brott ni listar är ofta politiska brott. Det rör sig om hets mot folkgrupp eller olaga affischering. Det är brott som bara vår typ av rörelse blir dömda för. Jag tycker inte att det är brott överhuvud taget, säger Rickard Ekman, talesman för Nationalsocialistisk front, NSF.

Han tycker att lagen om hets mot folkgrupp borde avskaffas.

Vår granskning av 84 nazister i Dalarna visar att det visserligen förekommer hets mot folkgrupp, men framförallt narkotikabrott, rån, grov misshandel och försök till dråp. Allra vanligast är våldsbrott och olika vapenbrott.

Rickard Ekman tycker att det är olyckligt om någon är dömd för snatteri. Men han anser att medlemmarna i hans parti lever upp till de nationalsocialistiska idealen:
– Hela vår kamp går ju ut på att uppfylla de nationalsocialistiska idealen, så det tycker jag absolut.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".