Foto: Scanpix

Polisen har extra koll på trafiken

Den här veckan genomför polisen runt om i landet en skärpt kontroll av hastigheten på vägarna. Till sin hjälp har dom bland annat laser och hastighetskameror. 

Om alla körde lagligt skulle 150 liv per år kunna räddas å koldioxidutsläppen skulle minska med runt 700 000 ton per år.  En hastighetsvecka är därför bra av flera skäl, säger Claes Tingvall på Vägverket.
– Numera kör vi ett par tre gånger om året sådana här extra insatser. Det är ett sätt också att skicka en signal till alla trafikanter därute att det här med hastigheten är den viktigaste faktorer vi har.

Poliserna Jonas Söderlund och Mattias Andersson står ute vid vägen och kontrollerar trafiken i länet. De tror att en sådan här veckan kan ha en effekt.
– De som fastnar i vår kontroll de blir medvetna om att det har gått fort, oftast är de omedvetna om att de kör för fort. Dessutom så syns vi ju ute och fungerar lite preventivt så, vi är inte ute för att enbart bötfälla som folk kanske tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".