Våldet ökar bland Dalarnas nazister

Det är inte bara nazisternas aktiviteter med möten och propagandaspridning som har ökat. Det främlingsfientliga våldet ökar också och de som verkar inom vit maktmiljön blir allt mer radikala.

– Det är flera grupper som har radikaliserats på ett ganska tydligt sätt, säger Säpos chefsanalytiker Karin Lönnheden.

Med radikalisering menar Säpo att Vit Maktmiljön dels rent retoriskt har blivit mer benägna att förespråka våldsanvändning. Men också att det märks rent praktiskt. Nazisterna är inblandade i mer våldsamheter än tidigare.
– En viktig förklaring är att den vit maktmiljö vi har idag är mycket mera splittrad än vad den var för fem eller tio år sedan, säger Karin Lönnheden.

Att den nazistiska rörelsen är splittrad leder till att olika organisationer försöker positionera sig. Till exempel genom att förespråka våld.
- De här grupperna har ett väldigt tydligt fokus på att motarbeta politiska meningsmotståndare och många gånger så gör de det med våld, säger Karin Lönnheden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista