Cannabishärvan

Alla nekar till narkotikabrott

Under torsdagsförmiddagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks för grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Enligt åklagaren ska de ha hanterat flera hundra kilo cannabis de senaste åren. Alla åtalade nekar till att ha något med narkotikan att göra.

Det var i november förra året som de åtalade greps efter att polisen hittat 404 kilo cannabis gömt i en lastbil. Gripandet skedde efter en lång tids spaning mot männen.

Totalt är det fem personer inblandade i härvan. Två är åtalade för andra brott än narkotikabrott, bl a penningtvätt.

De åtalade nekar alltså till brott på alla punkter, förutom en. En av männen har åtalats för grovt vapenbrott då han haft en automatkarbin som han inte haft licens för. Mannen erkänner att han äger vapnet, men säger att det är ett halvautomatiskt vapen och därför ska det inte ses som grovt vapenbrott.

Chefsåklagare Krister Petersson började sin bevisning i förmiddags mot männen med att visa ett bildspel hur narkotikahandeln tros ha organiserats. Vem som gjort vad och när det ska ha skett.

De åtalade satt lugnt och lyssnade och tittade utan att röra en min eller utbyta en blick sinsemellan.

Rättegången fortsätter nästa måndag och avslutas enligt planerna i slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".