Grycksbo pappersbruk satsar på miljön

Olja byts mot biobränsle när Grycksbo pappersbruk ska bli mer miljövänligt. Det kommer att kosta cirka 130 miljoner kronor men efter sommaren 2009 ska en ny panna vara i bruk.

Grycksbo pappersbruk ska byta ut sin oljepanna mot en som går på biobränsle - antingen flis, det vill säga trädgrenar och trädtoppar, eller pellets - vilket det blir har man inte bestämt ännu.
Anders Nygårds är miljö- och utvecklingschef på Grycksbo pappersbruk och han berättar att kunderna har börjat ställa högre miljökrav och efterfrågar miljövänligare alternativ. Som det ser ut idag släpper pappersbruket släpper ut stora mängder koldioxid.
– Det är i storleksordningen 70 000 ton per år. Och det motsvarar ganska precis den mängd koldioxid som Faluns 27 000 registrerade bilar släpper ut tillsammans om de kör 1 400 mil om året.
Men det ska vi alltså slippa från och med sensommaren 2009.
Kristina Strömberg Hedman jobbar på pappersbruket:
– Jag kommer ju inte att påverkas, här på min arbetsplats. Det är ju mer för miljön och en investering för framtiden, säger Kristina Strömberg Hedman.
Hon välkomnar investeringen och tycker att man jobbar bra med miljöfrågor på bruket. Och om investeringen faller väl ut så tryggas hennes arbete för framtiden.

tobias.barle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".