Foto: Scanpix

Sofia Karlsson får Dan Andersson-pris

Visartisten Sofia Karlsson har fått årets Dan Andersson-pris. Det är Dan Andersson-sällskapet som delar ut priset och i deras motivering skriver sällskapet att Sofia Karlsson slagit broar mellan folklig vistradition och genuin folkmusik.

Så här lyder sällskapets motivering: För att hon med stort artisteri, med innerlighet och värme, slagit broar mellan folklig vistradition och genuin folkmusik, mellan modernt och traditionellt, mellan kvinnlig och manlig viskonst ur olika generationer. Juryn tycker också att Sofia Karlsson på ett sensationellt sätt förnyat tolkningen av Dan Anderssons melodiska poesi.

Sofia Karlsson föddes 1975 i Enskede i Stockholm. Hon släppte sin första soloskiva Folk Songs 2002. Innan dess var hon med i folkmusikgruppen Groupa. Förutom att sjunga spelar hon piano orgel bouzouki och traversflöjt. Det publika genombrottet kom 2005, då hon släppte sin andra skiva ”Svarta ballader” med texter av just Dan Andersson som hon tonsatt. Hon vann även en grammis för bästa visproduktion. Skivan har hittills sålt i 60 000 exemplar och det är med visalbums mått mätt en mycket bra siffra. Förra året släppte hon ”Visor från vinden” och nu får hon alltså Dan Andersson-priset.

tobias.barle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".