Många killar, men inga tjejer i sikte.
Leksand

Tjejfritt på fritidsgården

Det fattas något på fritidsgården i Insjön utanför Leksand. Trots att man ordnat tjejkvällar för att locka kvinnlig fägring till ungdomsgården så uteblir tjejerna.

- Det vore trevligt att ha tjejer här och inte bara killar, säger Viktor Israelsson som är på gården flera gånger i veckan.

På övervåningen i Gula Villan så spelar killarna biljard, det finns inga tjejer i sikte. Man har försökt locka med tjejkvällar men ingen kom så projektet fick avslutas. Flera tjejer som går på högstadiet i Insjön vet inte vilka aktiviteter som finns på ungdomsgården. Klara Risberg och Britta Deras är båda 14 år och vet vad som erbjuds i Gula Villan, men vill ändå inte gå dit.
– Det är inte så kul att vara där, det bara är så. Det ser inte så trevligt ut.
– Det är pingis, dataspel och sådant där och killar som drar dit varandra.

För att den här trenden ska vändas ska man nu ta nya krafttag i Gula villan. Det ska erbjudas fler aktiviteter för tjejer och utsidan på huset ska snyggas till. Stefan Axelsson och Viktor Israelsson tänker göra allt för att tjejerna ska komma dit.
- Vi har planerat en utedag då vi ska måla staket och plantera buskar.
- Kommer det fler tjejer hit så får man höra vad de vill. Det är ju inget som är omöjligt.

Thomas Johansson som är chef för barn och ungdomsavdelningen i Leksand tror dock att det behövs mer än så. Han säger att det behövs kvinnliga ledare på ungdomsgården.
– Man identifierar sig med äldre av sitt eget kön, för att få tjejer att trivas tror jag att vi måste ha kvinnor här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista