Furudal

Älgkadavren var förgiftade

De älgkadaver som hittades i skogarna norr om Furudal tidigare i år var förgiftade. Det visar analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Däremot går det inte att se vilken sorts gift, som använts. Polisens presstalesman Sven-Åke Petters ser allvarligt på de inträffade och antar att avsikten var att förgifta vargar.

– Det är anmärkningsvärt och skrämmande att någon eller några förgiftar, förmodligen i avsikt att döda rovvilt, säger dalapolisen presstalesman Sven-Åke Petters.

– Om det nu riktas mot rovdjuren så bör det ju vara personer som inte gillar dem. Det är svårt att avgöra hur vanliga förgöringsbrott är, men Petters menar att det finns ett mörkertal, alltså brott som inte anmäls och kommer till polisens kännedom. De två älgkadavren hittades den 30 januari och 23 februari. Misstankar fattades genast om att de var förgiftade. Men än har polisen ingen misstänkt för brotten.

– Nu gäller det att analysera giftet, vilket inte är riktigt klart än. Vi vill gärna komma i kontakt med personer som kan lämna uppgifter och upplysningar till oss. Brottet rubriceras som grov förgöring och det brottet innebär att man förgiftar till exempel kadaver i avsikt att förgifta ytterligare djur. Brottet kan ge fängelsestraff i minst sex månader och högst i sex år.

peter.a.johansson@sr.se