Ny kurs om astma

På tisdagen är det internationella astmadagen, och det uppmärksammas på många håll. Men på högskolan Dalarna gör man mer än så. Där satsar man på en ny kurs i just astmaallergi och kol, på sikt ska det leda till att Landstinget Dalarna får fler specialistsjuksköterskor.

– Det behövs mer kunskap om folksjukdomarna som både astma allergi och kol är, säger distriktsköterskan Eva Österlund Efraimsson som är kursansvarig och initiativtagare till kursen. När Dalanytt hälsar på så visar Eva Österlund Efraimsson sin elev och tidigare kollega Karin Cambell hur en spirometri, lungfunktionsmätning går till. Det är viktigt att kunna även inom primärvården, och det var just i sitt arbete primärvården som Eva Österlund Efraimsson märkte av bristerna inom astma, allergi och kolområdet.

– När jag började som distriktsköterska så upptäckte jag att de här patientgrupperna inte var så bra omhändertagna.

Kursen är på 30 högskolepoäng och leder till en examen som specialistsjuksköterska i astma, allergi och kol för barn och vuxna. I dagsläget är det 21 sjuksköterskor som går utbildningen, bland annat Karin Campbell.

– Därför att jag började arbeta på Tiskens vårdcentral som astmasköterska för två år sedan. Men jag kunde ju inte så mycket då utan man har lärt sig efter hand och då ser jag att jag behöver mycket mer kunskap, så därför går jag, säger Karin Campell.