BORLÄNGE

Nytt liv med ny kultur

Att förstå hur Sverige fungerar när man kommer från ett helt annat land och en helt annan kultur kan vara svårt. I Borlänge så hoppas man på att råda bot på det genom att ordna en kurs för nyanlända flyktingar.

I Borlänge så har kommunen anordnat en ny variant av kurs. 16 nyanlända flyktingar från Somalia och Kurdistan läser fyra timmar i veckan om hur det svenska samhället fungerar. Man tar upp allt från vilka lagar som gäller till hur det fungerar om man behöver uppsöka sjukvård
– De får insikt om sina rättigheter och skyldigheter som samhällsmedborgare, säger samhällsinformatören Denny Setiawan.

Eftersom de ännu inte börjat lära sig svenska sker informationen med hjälp av tolkar, varav Rengin Hajo tolkar i kurdiska och arabiska. Hennes erfarenhet är att det är mycket som skiljer sig åt beroende på varifrån man kommer.
– Man har olika kulturer, lagar och principer. Vi svenskar har det helt annars, man har ingen aning om det när man kommer från utlandet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista