"Åtgärderna räcker inte"

Patientavgifterna höjs och sjukresorna blir dyrare. Det berättade landstingsledningen när deras budgetförslag för nästa år presenterades på fredagen. Men åtgärderna räcker inte, menar oppositionen.

– Problemet är att man har en budget där man tittar på hur det har gått de senaste åren. Det gör att man kommer göra underskott nästa år också tror jag för att man har lagt ett sparpaket i år. Om inte sparpaketet genomförs ute i sjukvården, då kommer man få ett underskott även 2009, säger Jan Wiklund, moderat oppositionsråd i Landstinget.

Landstingstyrelsens ordförande Alf Johansson sa på fredagen att ekonomin är i utmärkt skick. Men moderaterna håller förståss inte med.

– Det tycker inte jag, när man la en budget för i år så sa man att man skulle ha ett överskott på 90 miljoner, en prognos visade på 65 miljoner back. Nu har man lagt ett sparpaket och hoppas på att det ska bli plus minus noll i resultatet för 2008. Och då ha en förhoppning att det ska gå bättre nästa år, det tror inte jag på, säger Jan Wiklund.