Stängs ute från turistattraktioner

Rullstolsburna stängs ute från Dalarnas största turistattraktioner. Vid både Zorngården i Mora och Gruvan i Falun får alla i rullstol stanna utanför. Det samma gäller för Carl Larsson-gården i Sundborn.

– Tyvärr så är det inte bra anpassat för det. Huset är byggt runt sekelskiftet, då tror jag man inte hade de tankarna. Så tyvärr, vi har höga trösklar och en smal trappa, säger Marianne Nilsson, intendent på Carl Larsson-gården i Sundborn. Var välkommen kära du, står det ovanför dörren till Carl Larsson-gården. Men det gäller inte alla. För i gamla kulturbyggnader så får man helt enkelt inte handikappanpassa.

– Ja tycker det är väldigt väldigt tråkigt, säger Fredrik Lindström som sitter i rullstol. 

– Kommer man till ett ställe när man är på semester med familjen och ska man in på ett museum eller liknande, då får man sitta själv och göra något helt annat medan resten av familjen gör den här rundvandringen. På Zorngården säger personalen att om en person i rullstol har starka vänner med sig så kanske dem kan bära upp sin vän. På Carl Larsson-gården får besökaren i rullstol stanna i ett rum på nedre våningen och titta i en bok.

– När gruppen går en trappa upp så har vi en möjlighet att visa i en bok i alla fall, säger intendenten Marianne Nilsson.

Hur tror du man känner då när man sitter i sin rullstol och bläddrar i den här boken?

– Inte känner man sig så där väldigt glad, man skulle naturligtvis önska att man kom upp. Hjälp oss att fundera ut vad vi kan göra mer så ska vi verkligen försöka, uppmanar Marianne Nilsson.

johannes.rosendahl@sr.se