Foto: Scanpix

Sjuksköterskestrejken utvidgas

På tisdagen klockan tolv utvidgas sjuksköterskestrejken i Dalarna. Drygt 35 sjuksköterskor vid korttidsboenden i 13 dalakommuner lägger då ner arbetet.

Korridorerna ekar tomma på Limsjögården i Leksand. Från klockan 12 på tisdagen tog korttidsboendet med 13 platser ut i strejk.

– Vi tycker vi är värda mer lön för det arbete vi utför, säger sjuksköterskan Eva-Lena Hane som jobbar vid Limsjögården. Hennes kollega Inger Aspman håller med.

– Det är bra att visa vad kommunsköterskorna gör för arbete, vi har ofta hand om multisjuka äldre och vi tar mycket egna beslut och har ett stort ansvar.

Det är inte bara i Leksand som korttidsboenden har stängt utan även i fyra andra kommuner, i Ludvika, Borlänge, Vansbro och Mora. Mer än 60 platser är det som står tomma nu. I Leksand har vissa patienter skickats hem, där de nu vårdas i hemmet.

– De stödjer oss i vår strejk men tycker det är bökigt att behöva flytta, säger Eva-Lena Hane.

Strejken gäller dock inte Falu kommun där varslet är uppskjutet till torsdag, och det gäller inte heller Rättvik där sjuksköterskorna har ett tvåårsavtal. Utvidgningen av strejken innebär stängning av korttidsboenden. Men enligt Vårdförbundet ska inte varslet drabba demensvård eller vård i livets slutskede.

eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista