Få lekplatser handikappanpassade

Det är brist på handikappanpassade lekplatser i länet. Trots löften om fler så finns det fortfarande bara såndana lekplatser i fem av femton kommuner i Dalarna.

För mer än ett år sedan gjorde Dalanytt en undersökning som visade att det handikappanpassade lekplatser i enbart fem av länets alla kommuner. Men det var på gång fler sades det. Men än så länge har det inte blivit några fler och en som märkt av bristen är Cinara Norberg från Borlänge vars son är rullstolsburen.
– Jag minns när Sebastian var två-tre år, det var jättesvårt. Lekplatserna var tänkta bara för de barn som kan gå.

Hennes son Sebastian Norberg fick en hjärnskada vid förlossningen som gör att han inte kan prata och att han är beroende av rullstol. Sebastian är 11 år idag och han ville precis som alla andra barn leka i lekparken när han var yngre. Men det var svårt trots att hans mamma Cinara Norberg gjorde så gott hon kunde.
– Vi bar honom, vi försökte på alla möjliga sätt. Han ville leka och så klart blev han ledsen, men så märkte jag med tiden att han accepterade att han inte kan.

Om det hade varit en bred öppning in till lekplatsen så att rullstolen kunnat komma in, om det funnist ett underlag där rullstolar kan ta sig fram på och upphöjd en sandlåda, så hade Sebastian inte behövt acceptera att han inte kunde leka med dom andra. Det är Minimikrav som RBU riksförbundet rörelsehindrade barn- och ungdomar, ställer för att lekplatsen ska räknas som handikappanpassad. I Dalarna stämmer de kraven in på få lekplatser.

Av Borlänges totalt 96 är fyra delvis handikappanpassade. Övriga kommuner som har lekplatser som är tillgängliga för alla är Ludvika, Falun, Avesta och Smedjebacken.  Även Säter säger att de snart ska ha en handikappanpassad lekplats, men det sa de även för ett år sedan när de kontaktades av Dalanytt.

Allt som allt finns det 11 handikappanpassade lekplatser totalt av flera hundra i hela länet.
– Det är jättedåligt. Det är ett absolut måste att det ska finnas lekplatser som är anpassade, säger Cinara Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista