Privata jobb

Stor tillväxt i Malung och Gagnef

Malung och Gagnef hade den bästa sysselsättningutvecklingen inom Dalarnas privata sektor mellan åren 2005 och 2006. Sämst gick det för Vansbro, enligt en studie som stiftelsen Forum för småföretagsforskning FSF presenterar i dag.

FSF har studerat statistik för år 2006, som är det senaste året som det finns statistik för när det gäller sysselsättningen i privat sektor. FSF har rangordnat landets kommuner utifrån var sysselsättning i den privata sektorn ökat procentuellt mest.

Bara två kommuner i länet har hamnat bland de 100 bästa. Det är alltså Malung och Gagnef på 27:e respektive 28:e plats.

I de kommunerna ökade sysselsättningen i det privata näringslivet med närmare 4,7 procent från år 2005 till 2006. Malung och Gagnef är också de enda Dala-kommunerna som haft en ökning över riksgenomsnittet.

En majoritet av länets kommuner hade en negativ sysselsättningutvecking mellan de två aktuella åren. Sämst var den alltså i Vansbro. Där handlar om det om en minskning av sysselsättningen med 4,5 procent.

Bara tio andra kommuner i landet hade en större minskning än Vansbro.

FSF:s studie visar på stora lokala variationer mellan landets kommuner. Bakom en del extrema värden döljer sig ofta större förändringar på stora arbetsplatser.

Norrtälje hade t ex den största privata sysselsättningsökningen i hela landet med närmare 15 procent. Det kan förklaras med att ett sjukhus i kommunen privatiserades under den aktuella perioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".