FOTO: Scanpix
LIVSTIDSSTRAFF

HD-domar ger hopp för Flink

Högsta Domstolen har genom två domar i dag skapat ett prejudikat i frågan om tidsbestämning av livstidsstraff. Det längsta straffet för särskilt grymma mord ska vara 24 år, enligt HD:s nya praxis.

Det är risken för återfall i brott som ska väga tyngst när domstolar avgör om en livstidsdömd ska få sitt straff tidsbestämt, menar HD.

1994 dödade Mattias Flink sju personer i Falun. Han dömdes till fängelse på livstid men har i år ansökt om att få ett tidsbestämt straff. För honom kommer alltså HD:s nya praxis lägligt. I början av nästa månad ska Örebro tingsrätt behandla Flinks ansökan.

Flinks advokat, Johan Eriksson, säger till TT att hans klient avtjänat tillräcklig tid enligt HD:s prejudicerande domar i dag. Örebro tingsrätts prövning kommer nu att handla om risken för återfall, och den har bedömts som låg, menar Johan Eriksson.

FAKTA: Tidsbestämda livstidsstraff

Den 1 november 2006 fick Örebro tingsrätt rätten att tidsbestämma livstidsdömdas straff, enligt lagen om omvandling av fängelse på livstid.

Bara den som redan avtjänat tio år av straffet får ansöka. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år. Enligt reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kan en dömd släppas tidigast efter tolv år.

En åklagare är den dömdes motpart. Den dömde har rätt till advokat.

Ett avslag kan överklagas till Göta hovrätt och Högsta domstolen (HD). Tre fall avgjordes onsdagen den 21 maj 2008 av HD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".