Foto: Scanpix

Bättre koll på sin vattenförbrukning

Det blir allt vanligare att fastighetsägare i landet inför individuell vattenmätning. Även de kommunala bostadsbolagen i Dalarna har börjat installera sådana mätare eftersom de ska få hyresgästerna att använda mindre vatten.

Individuella vattenmätare ska ge hyresgästen bättre koll på hur mycket vatten som går åt och på så sätt ska man spara på både sitt vatten och sin hyra.
- Det ligger väl lite i tiden. Man har ju hållit på med det här ett par år i Sverige och kommit underfund med att på vattensida så är det mer lönsamt, förklarar Hans Sundkvist som är energicontroller på Kopparstaden i Falun.

I hela Sverige så har runt 29 000 lägenheter individuella vattenmätare. I Borlänge till exempel så pågår det intensiva diskussioner hos Tunabyggen och där planerar man att sätta in mätare i alla nya hus som kommer att byggas. I Ludvika säger Ludvikahem att man har det på några fristående villor som hyrs ut och man funderar på att sätta in mätare i andra fastigheter i samband med stambyte.

Tester har visat att man minskat vattenförbrukningen med mellan 15 och 30 procent när man satt in sådana här mätare. Hos bostadsbolaget Kopparstaden så har man installerat mätare i studentlägenheterna på Regementet. Men allt är inte klart ännu så de påverkar än så länge inte hyran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".