Tomas Ringsby, Tomas Jons, Jan Palander och Mikael Rosén åker till FIS-kongressen. Foto: Stefan Ubbesen, SR Dalarna.
Skid-VM 2013

Kampanjen för VM slutspurtar

Nästa torsdag, 29 maj, fattar FIS, Internationella Skidförbundet,  beslut om var längd-skid-VM 2013 ska arrangeras. Det sker vid förbundets kongress i Kapstaden i Sydafrika. Falun är en av fem orter som ”slåss” om evenemanget. 

Faluns och skidförbundets trupp till FIS-kongressen består av sju personer. Kommunalrådet Mikael Rosén (m) har goda förhoppningar om att Falun ska vinna.

– Jag har mycket god förhoppningar om 2013, men lyckas vi inte så söker vi till 2015, säger Rosén, som hoppas att VM ekonomiskt ska gå jämnt upp.

De fyra konkurrenterna till Falun är Lahtis i Finland, Val di Fiemme i Italien, Oberstdorf i Tyskland och Zakopane i Polen. 

– Vi ligger bra till, säger Jan Palander på Svenska Skidförbundet, men det är FIS-styrelsen med 17 personer som tar beslutet. Man kan aldrig vara säker på hur de tänker.

Faluns delegation är en av de mindre av de fem sökande städernas. Tomas Ringsby från skidförbundet förklarar det följande sätt:

– Det är långt bort, höga kostnader och miljömässigt inte befogad att dra med sig en stor trupp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".