Omkring 30 personer i Borlänge deltar i tillgänglighets marschen. Foto: Eva Larsen SR /DALARNA
BORLÄNGE

Kräver tillgänglighet för alla

Handikappförbunden och organisationen Marschen för tillgänglighet kräver att otillgänglighet ska skrivas in i lagen om diskriminering. Under lördagen marscherade handikapprörelsen på 18 platser i landet och för första gången hölls även en marsch i Borlänge

Tillsammans har handikappförbunden och organisationen Marschen för tillgänglighet samlat in över 18 000 namn som vill att otillgänglighet ska skrivas in i lagen om diskriminering. I Borlänge arrangeras marschen av DHR i Dalarna.
- Jag tycker att det är en av de tydligaste sakerna man kan se, otillgänglighet, hur diskriminerande det är när man inte kommer in i tillexempel en restaurang eller en lokal där alla andra kommer in, säger Viola Casselbrant,  ordförande i DHR i Dalarna.

Ett trettiotal personer har dykt upp för att delta i marschen och en av dem är Vivianne Karlsson och hon vill att tillgängligheten ska vara till för alla.
– Det får vara nog någon gång. De försämrar allting, sjukskrivningar färdtjänst. Det är en skandal hur de behandlar oss.

Den fjärde juni bestämmer riksdagen om en ny diskrimineringslag och Viola Casselbrant hoppas att man vid det laget ska ha tagit beslutet att klassa bristen på tillgänglighet som diskriminering.
- Det är en mänsklig rättighet att kunna ta sig in överallt och kunna få vara en vanlig medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".