Annika Johansson är undersköterska på deltid på Älvuddens sjukhem i Gagnef. FOTO: Johannes Rosendahl/SR

Var tredje kommunalanställd arbetar på deltid

Var tredje anställd i Dalarnas kommuner är en kvinna som jobbar deltid. Högst andel har Gagnef, där är över hälften av de anställda är deltidsanställda kvinnor, som alltså har lägre lön och riskerar lägre pension.

I snitt är det 36 procent av Dalarnas kommuners dryga 24 000 anställda som jobbar deltid. Och nästan alla som arbetar deltid är kvinnor. I Gagnef är mer än hälften av personalen, 51 procent, kvinnor på deltid.  Anders Ahlgren, kommunalråd i Gagnef, vet inte riktigt varför det blivit så i kommunen.
– Jag tror att det är lättare att få fler på heltid i en större kommun.

Annicka Johansson är deltidsanställd undersköterska i Gagnef och hon beskriver det som ”bedrövligt” att hon och många andra inte får möjlighet att arbeta på heltid.
– Man måste ju tänka sig för hur man använder pengarna. Om man är ensamstående och så, hyror och priser, det blir ju samma pris för oss som för alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista