Mats Graaf är ordförande i Gräsbergs byalag. Foto: Eva Rehnström /SR Dalarna
LUDVIKA

Inga medel till handikappanpassad lekplats

I två år har Gräsbergs byalag i Ludvika haft planer på att bygga en handikappanpassad lekplats. Med de får inget ekonomiskt stöd från varken kommunen eller andra stiftelser, så ser planerna nu ut att gå i stöpet. 

År 2010 ska alla offentliga platser vara tillgängliga för funktionshindrade enligt ett beslut från regeringen.
– Vi tyckte att det var ett bra initiativ, men det ser svårt ut, säger Mats Graaf är ordförande i byalaget.

För att lekplats som är tillgänglig för alla krävs bland annat markbeläggningen så att en rullstol kan ta sig fram och vissa lekredskap. En sådan lekplats är dyrare än en vanlig, men det avskräckte inte Gräsbergs byalag som bestämde sig för att söka pengar för de extra utgifterna. De sökte hos Sparbanksstiftelsen, Kronprinsessans Viktorias minnefond, Allmänna arvsfonden och Lisjöfonden. Men alla sa nej.

Även Ludvika kommun nekade byalaget medel till lekplatsen. Mats Graaf tycker att det är konstigt eftersom att det vore en fördel för kommunen och byalaget bygger och driver en lekplats ideellt.
– Då slipper ju de det, men de kan ju iallafall skjuta till en slant och ställa upp och visa att det här är bra, det ni gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista