Orsa

Nej till politiska skrifter på bibliotek

Det blir fortsatt stopp för partipolitiska tidningar att läsa gratis på biblioteket i Orsa. Det är Sverigedemokraterna i kommunen som lagt ett förslag om partipolitiska tidningar på biblioteket. Men kommunen säger nej till det.

Kommunalrådet Marie Olsson (s) skyller delvis beslutet på ekonomiska skäl. 

– Vi prenumerar i dag inte på några politiska tidskrifter. Skulle vi ha det så måste vi ha alla partiers. Då blir det en ekonomisk fråga, förklarar Marie Olsson beslutet att stoppa politiska tidskrifter på biblioteket även i fortsättningen.

Eric Sundström är chefredaktör för socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken, AiP. Han tycker att det är ett felaktigt beslut:

– Det är väldigt synd. I en levande demokrati är det viktigt att ha offentliga rum, som ett bibliotek, där åsikter träffas, mötas och bryts.  

Sverigedemokraterna efterlyser i sin motion ett bredare urval av politiska tidskrifter. Men partiet skriver också att de vill ha tidskrifter på biblioteket som är kritiska till de framväxande mångkulturella samhället.  

Eric Sundström på AiP tror därför att politikerna i Orsa är rädda för att släppa fram Sverigedemokraternas och andra invandringskritiska partiers tidskrifter på biblioteket.

– Det är fel tänkt. Om man i demokratins namn ska möta främlingsfientliga argument, så måste man också ha en demokratisk dialog. Det går inte att tiga ihjäl politiska motståndare som använder enkla rasistiska argument, säger Eric Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista