Kraftig brand i fabrik i Nås

Pelabs pelletsfabrik i Nås har eldhärjats svårt under torsdagsförmiddagen. Flera kårer har bekämpat elden och har fått inrikta sig på att rädda omgivande byggnader.

Den här branden började i en av pelletspressarna i fabriken, personalen bekämpade elden, men på något sätt har den gått in i en kylsystemet och sen spridit sig vidare.

Snabbt blev det en fullt utvecklad brand enligt räddningsledaren Bo Lundberg vid kåren i Vansbro.

– Det står kvar lite av väggarna, men det är en totalskada säger Bo Lundberg. Räddningsstyrkor från Vansbro, Dala-Järna och Björbo har varit på plats.

– Det var övertänt när vi kom, så vi inriktade oss på att skydda angränsande fastigheter. Trots den omfattande branden tycks det just nu som om maskinparken klarat sig någorlunda. Fabriken har en handfull anställda, men någon pelletsproduktion för dem blir det inte den närmaste tiden. Räddningstjänsten blir kvar på brandplatsen under eftermiddagen också för eftersläckning.

– Minst fyra timmar till, säger Bo Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista