Tidningsläsning på Borlänge Bibliotek
Ont om Partipress

Partipolitisk press saknas i hyllorna

Endast två av 15 utvalda bibliotek i Dalarna har partipolitiska tidningar och tidsskrifter, enligt en undersökning Radio Dalarna gjort. Bäst var biblioteket i Borlänge, följt av det i Falun.

En anledning till att det finns så ont om partipolitiska tidningar i biblioteken kan bero på att kommunerna är rädda att få in främlingsfientlig politik i hyllorna.

I Orsa ville Sverigedemokraterna ha partipolitisk press på biblioteket med en motivering som handlade om att de ville ha politiska tidskrifter på biblioteket som är kritiska till det mångkulturella samhället. Orsa kommun sa nej till förslaget, och sa att de inte hade råd, de ville lägga pengarna på annat. Men därmed så blockerar de också för annan partipolitisk press. Något som tillexempel upprör Eric Sundström, chefredaktör på den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken.

Han och kommunalrådet Marie Olsson kan ni höra i inslaget. Tillsammans med besökare på Borlänges huvudbibliotek.

David Nilsson Hamne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".