Elever mår dåligt av lukt i skola

Elever och lärare på Västra skolan i Falun mår dåligt av den dåliga lukt som spridit sig på skolan. Detta efter att kommunen börjat renovera i ett av skolans rum. På torsdagen beslutade skyddsombudet att stänga skolan men Arbetsmiljöverket har på fredagen beslutat att hålla skolan öppen idag.

– Det luktar konstigt och sunkigt och det kliar i halsen, säger niondeklassarna Mikael Viklund och Jesper Lindström. Saneringsarbetet innebär att man river upp golvmattor i ett av skolans rum. En gång i tiden klistrats fast man fast mattorna med någon form av tjära. När byggarbetarna drar upp golvet sprider sig en dålig lukt på skolan.

– Jag hade lite svårt att andas, ont i halsen och huvudvärk. Jag tycker det är dåligt att de inte stänger ner skolan.

På torsdagen beslutade skyddsombudet att stänga skolan, elever och lärare skickades hem. Man satte in byggfläktar för att lufta ur den dåliga lukten.

På fredagen gjorde rektorn bedömningen att skolan skulle öppnas, men skyddsombudet hade inte samma uppfattning. Arbetsmiljöverket kallades in och på morgonen beslutade verket att skolan skulle hållas öppen. Men alla är inte nöjda över det beslutet.

– Igår hade jag enorm hosta och slembildning i mina övre luftvägar och rinnande ögon, säger SO-läraren Kicki Stoor som nu funderar på att gå hem.

– Jag måste försöka få tag i en läkare på vårdcentralen och få dokumentation på det som har varit, jag ska inte utsätta mig för mer risk uppmanas jag till.

peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista