"Han ska inte släppas ut nu"

En av landets mest omskrivna brottslingar, massmördaren Mattias Flink, vill ha sitt livstidsstraff tidsbestämt. Det skulle innebära att han är en fri man om två år. På måndagen avhandlade Örebro tingsrätt hans ansökan. Men de anhöriga vill inte att han släpps fri.

– Han ska inte släppas ut nu, med tanke på att man från början från rättsväsendet sa att det här är det värsta brottet som har hänt i Sveriges brottshistoria, säger Sven Alkstål som förlorade sin dotter.

Mattias Flink mördade sju personer i Falun för 14 år sen och dömdes till livstids fängelse. Det vill han nu ha omvandlat till ett tidsbestämt straff. Under tingsrättsförhandlingen på måndagen förklarade Flink lugnt och sakligt att han tar på sig det fulla ansvaret för vad han gjort. Han sa också att han är djupt ångerfull och att det som hänt är en stor katastrof för alla inblandande. Han uppmanade de anhöriga att ta kontakt med honom om de har några frågor dem vill ha svar på.

Enligt åklagaren finns det risk för att Flink återfaller i brott om han släpps fri och att rättsmedicinalverket borde yttra sig om den risken innan tingsrätten fattar beslut. Försvarsadvokaten däremot beskrev Flink som en mönsterfånge och att risken för återfall är obefintlig. Efter ett tidigare utslag i Högsta Domstolen skulle ett tidsbestämt straff för Flink vara16 år. Det innebär att han kan vara en fri man om två år.

– Det är väldigt väldigt kort strafftid med tanke på att det här är det värsta brottet, vad det gäller mordsidan, som har hänt i Sverige överhuvudtaget. Det är väldigt magstarkt mot oss andra som aldrig kommer ifrån det här, vi har det verkligen på livstid, avslutar Sven Alkstål.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista