Guidad busstur i Selmas spår

I dagarna är det premiär för Selma Lagerlöfsturen i Falun. Det är en guidad busstur som ska gå hela sommaren genom stan till ställen där Selma Lagerlöf bott och verkat.  I år är det nämligen 150 år sen Selma Lagerlöf föddes, och det ska uppmärksammas i Falun.

– Jag bor på en av de högsta punkterna i trakten, jag har fri horisont åt alla vädersträck. Bland annat jag ser här, en liten vik av sjön Runn som heter Tisken, skriver Selma Lagerlöf. Det är den första april i slutet på 1898- talet. Selma Lagerlöf har precis flyttat till Elsborg. Hon ser inte ett spår av våren som hon längtar efter. I ett brev till en vän berättar hon om sjön Tisken.

– Det är en märkvärdig sjö men den är också mycket vacker. Både i lunnväder då den blir skarpt metallglänsande. Och i storm, då den blir blodröd!

Under Selma Lagerlöf-turen stannar man till bland annat vid Promenaden där hon bodde först. Sedan Sturegatan, Mormorsgatan, Gassarvet Bengtsarvet och vid Villavägen där Selma hade sin Falugård.Men huset revs 1968 och nu finns det bara ett enda träd av och lite av trädgården kvar.

Örjan Hamrin jobbar som antikvarie på Dalarnas museum. Han menar att Falun betytt mycket för Selma Lagerlöf och hennes författarskap.

– Hon blev starkt påverkad av Falun och hämtade en del av miljöerna i sina litterära verk här ifrån, säger Hamrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista