MORA

Åtalas för flickmordet i Mora

I dag har vice chefsåklagare Olle Sohlberg beslutat att väcka åtal när det gäller mordet på en 15-årig flicka i Mora i februari.

Den 19-åring från Västerbotten som är häktad för mordet har, enligt åklagaren, bundit flickans händer och sedan slagit henne med stenar i huvudet.

Den 15-åriga flickan hittades mördad på en byggarbetsplats på Örjastäppan i Mora den 18 februari.

Enligt den stämningsansökan som Mora tingsrätt får med posten i morron hade den misstänkte 19-åringen bundit flickans händer och tejpat över hennes mun innan han med stenar tilldelade henne flera slag mot huvudet.

Flickan avled av omfattande skador på skalltaket, skallbasen, ansiktsskelettet och hjärnan.

19-åringen greps efter några dagar i sin flickväns hem utanför Falun. Polisen hade kommit honom på spåren efter att ha kontrollerat mobila telefonsamtal.

Ganska snart erkände 19-åringen gärningen, och i samband med häktningen beslutade Mora tingsrätt om en rättspsykiatrisk undersökning av honom.

Den har visat att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när mordet begicks och han bedöms inte lida av någon sådan i dag heller. Det finns därför inte förutsättningar för att döma honom till sluten rättspsykatrisk vård. Påföljden blir alltså fängelse.

Inget motiv för gärningen har ännu så länge offentliggjorts. Vice chefsåklagare Olle Sohlberg säger att han inte tänker nämna något om det förrän vid rättegången. Och den genomförs i Mora på onsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista