vansbro

Ambulansen jobbar på ett nytt sätt

I Vansbro jobbar ambulanssjukvården på ett helt nytt sätt. Sen i höstas så besöker ambulanspersonalen patienterna i deras hem på kvällar och nätter, när vårdcentralen är stängd.

– Det som är nytt för oss är att vi har ett samarbete med primärvården. När de har haft svårt sjuka patienter som har behövt hjälp under de tider som dem inte har arbetat så har vi ställt upp och hjälpt till, säger ambulanssjuksköterskan Katarina Olsson.

Uppgifterna kan vara att ge smärtlindring, kateterbyte och sånt som hör till distriktsköterskans jobb. Alla patienter verkar tacksamma och nöjda med ambulansens hembesök.

– Jag tror det har varit en trygghet. De har vetat att vi kan komma, att det känns tryggt att veta att man kan få hjälp hela dygnet.

Den som fick den här idén är ambulanssjuksköterskan Bengt Hellberg. Det var när han vikarierade som sköterska på vårdcentralen och jobbet inte funkade, som han kom på det hela.

– Jag var hem till en patient som jag kunde behandla genom att sätta en kateter, sedan var jag där åter om en månad och det var samma problem. Men då fick jag inte göra den behandlingen, jag hade inte saker med mig och inte ordinationer att göra det, säger Bengt Hellberg. Han återkom alltså som ambulanssjuksköterska, men hade då inte samma befogenheter som när han jobbade vid vårdcentralen.

Sagt och gjort, sen i höstas är samarbetet mellan ambulansen och vårdcentralen igång.

– Jag tycker det fungerar jättebra. Våran fördel är att vi är en liten tajt vårdcentral så man har kännedom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista