Släktforskarnas hus satsar stort

Intresset för släktforskning ökar och Släktforskarnas hus i Leksand satsar stort. Men inte på det gamla vanliga sättet för färre väljer att komma dit och bläddra i pärmar. En skanner hjälper till så att gamla kyrkböcker blir tillgängliga i datorn.

Med hjälp av en skanner så får gamla kyrkoböcker ett nytt liv i datorn. Skannern är nämligen är Släktforskarnas hus allra senaste verktyg. Förra året gick det dåligt för Släktforskarnas Hus och det höll på att stänga och besökare som kommer dit för att själva forska fortsätter att minska. Men så började man samarbeta med företaget Genline som ligger bakom idén att släktforska på nätet. Nu utför Släktforskarnas Hus flera arbetsuppgifter åt företaget.

– Vi kan inte sitta och forska idag på samma sätt som vi gjorde för tio år sedan, med mikrokorten och läsapparaterna, säger Per Norberg som är VD för Släktforskarnas Hus i Leksand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista