Ludvika

Två års fängelse för våldtäkt

En 25-årig man från Malmö dömdes under onsdagen av Falu tingsrätt till två års fängelse för en våldtäkt mot en kvinna i Ludvika som han haft en relation med. Rätten säger i domen att en kvinnas nej till sex ska respekteras oavsett vad som förekommit innan ett sånt nej.

Övergreppet skedde en aprilnatt i kvinnans lägenhet. Det började med ett samlag som inledningsvis var helt frivlligt från bådas sida.

Efter en stund ville kvinnan avbryta det sexuella umgänge. Hon gjorde det klart för mannen, men han brydde sig inte om hennes protester. Istället tvingade han henne till fortsatt samlag genom att hålla fast hennes armar.

Tingsrätten säger i domen att en kvinnas nej till sexuellt umgänge ska respekteras oavsett vad som förekommit innan ett sånt nej framförs.

Rätten bedömer kvinnan som trovärdig. Hon har inte tvekat att lämna uppgifter som kan framstå som mindre förmånliga för henne själv, heter det i domen.

Sen kvinnan klätt på sig och lämnat lägenheten skickade mannen tre SMS-meddelande till henne, där han bl a skriver han att våldtagit henne. Det visar, enligt rätten, att han varit väl medveten med vad han gjort.

Den 25-årige mannen döms alltså till två års fängelse som är minimstraffet för våldtäkt. Han ska också betala ett skadestånd på 85 000 kronor till kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista