Fler köper billigt kött

Flera konsumenter har ändrat sina vanor och väljer att köpa billigare kött. Det blir kyckling och gris istället för nötkött. Orsaken är att råvarupriserna för slakteribranschen har stigit med 20 procent, det senaste halvåret. Detta tvingar charkföretagen att höja priserna, till exempel Siljans Chark.

– Vi börjar nu får lite mätningar på att konsumenterna väljer att gå ifrån nötkött. Konsumenterna väljer att äta lite mer gris eller kyckling, eller att man äter en falukorv i stället för en biff, säger Patrik Andersson som är VD Siljans Chark. Anledningen till de ändrade vanorna kan vara att råvarupriserna slår i höjden.

– Jag har inte varit med om en sån här stor dramatisk höjning, utan det brukar vara ganska stabilt från år till år, det ser vi också på konsumentpriserna som varit ganska orörda sen 1990 på kött och chark.

De kraftigt höjda råvarupriserna på 20 procent det senaste halvåret hänger ihop med att skördar till exempel slagit fel globalt. Att spannmålspriser har höjts, att foder har blivit dyrare för till exempel grisuppfödare, Patrik Andersson tror att det här kommer att hålla i sig ett tag.

– Vi får det förståss jobbigt kortsiktigt, nu försöker vi hitta kostnader att spara in på inom Siljans Chark. Patrik Andersson säger också att företaget kan tvingas göra prishöjningar. När det gäller charksortimentet handlar det om en fyraprocentshöjning.

eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista