1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Minneshögtid till Fadime och Pelas minne på Sergels Torg i Stockholm. FOTO: Scanpix

Hedersvåld utbrett även i Dalarna

Problemet med hedersrelaterat våld finns inte bara i storstäderna, utan är spritt över hela Sverige. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort. Elva av Dalarnas kommuner har svarat. Och sju av dem har stött på problemen med hedersvåld.


”Zara”, som egentligen heter något annat, bor i ett samhälle i dalarna. Hon är en av de som drabbats.
– Det har varit väldigt svårt. Mycket problem med mamma och pappa, säger hon.

Hedersvåld handlar om pojkar, men framför allt flickor, som bryter mot familjens regler. Till exempel för att de vill bestämma själva vem de vill gifta sig med. Då kan de bli straffade av sina pappor, bröder eller andra släktingar. Och i värsta fall till och med bli dödade.

Vår enkät visar att det här inte bara är ett storstadsfenomen. Av de socialtjänster i Dalarna som svarat har 64 procent stött på problemet. Lika många har medverkat till att gömma personer på grund av hedersvåld. Och 36 procent av kommunerna har gjort omhändertaganden på grund av hedersvåld.

Zara gifte sig för att komma iväg från familjen.
– När man blir äldre tänker man mycket på självmord. Alltså man orkar inte leva. Att man inte kan leva livet som en vanlig tjej. Det orkar de flesta inte. Sen gifter de sig eller tar självmord.

johannes.rosendahl@sr.se

FAKTA Definitioner

Hedersvåld kan definieras som institutionaliserat patriarkalt förtryck av främst kvinnor. Det syftar till att återupprätta gärningsmannens eller gruppens förlorade heder och är sanktionerat kollektivt och i viss mån offentligt. Hedertänkande kan ge upphov till begränsningar av flickors och kvinnors liv. De kan t. ex. hindras från att välja vem de träffar eller från att välja sin partner själva. De kontrolleras på olika sätt och bakgrunden till detta är att familjens heder inte får gå förlorad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista